Шукати в цьому блозі

14 жовтня 2013

Наші духовні скарби: 14 жовтня Свято Покрови



      
   За народним календарем у жовтні закінчувалась осінь,і тому він був перехідним від осені до зими. Початком зими в українському селі вважалося свято Покрова.


      Особливо шанували в Україні Покрову запорозькі козаки. Вона була їхньою заступницею у далеких походах. Їі зображення завжди було на хрестах,які носили козаки. Тому в усі козацькі часи  головний храм Запорізької Січі мав назву на честь Покрови Пресвятої Богородиці. За давньою традицією,саме в цей день козаки на Січі вибирали собі отамана.
 
Це свято також тісно повязане з багатьма українськими народними звичаями й обрядами. До Покрови селяни мали встигнути зібрати з поля весь урожай і завершити всі найважливіші сільськогосподарські роботи.
   


      Окрім того ,добігав кінця період сватань – і наставала пора весільних гулянь та вечорниць,які тривали аж до Пилипівки. Тому дівчата на виданні молилися на Покрову до Богородиці , проказуючи особливі молитви – замовляння:,,Свята Мати - Покровонько, завинь  мою головоньку – чи в хустку, чи в онучу, най ся дівкою не мучу!

        Здавна вважалося, що Покрова є доброю покровителькою жіночого рукодільництва, особливо вишивання, що Мати Божа вишивала своєму синові Ісусові кольорові ризи.
 

      День святої Покрови є переломним: після нього вже починає нагадувати про себе зима. Тому й казали:,,Покрова всю землю покриває листом або снігом


Немає коментарів:

Дописати коментар